Direct access to content

Situada a l’avinguda de Miramar de Barcelona, a la muntanya de Montjuïc, és una piscina originalment construïda amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929, i reformada pels Jocs de la Mediterrània de 1955. Durant els Jocs Olímpics de Barcelona’92 va acollir les proves de waterpolo i salt de trampolí. El COOB’92 es va encarregar de tots els aspectes relatius a la seva remodelació, seguint un projecte de l’arquitecte Antoni de Moragas i l’empresa Barning. L’equipament posseeix dues piscines, l’una apte per a la competició de waterpolo i l’altra específicament dissenyada per al salt de trampolí. El seu aforament permanent era de 4.100 localitats, les quals van ser ampliades provisionalment fins arribar a una capacitat de 6.500 espectadors durant els Jocs. També es va habilitar una carpa específica a l’alçada de les piscines per ubicar als periodistes. De forma expressa, les grades de la seva vessant sud van ser retirades per propiciar una panoràmica de la ciutat que molts mitjans de comunicació van utilitzar tot convertint-se en una imatge típica de Barcelona’92.

Des del 2002 l’Ajuntament de Barcelona va concedir la seva gestió a l’empresa SEAE i la Federació Catalana de Natació. El 2003 va tornar a ser un espai d’alta competició amb els mundials de natació celebrats a Barcelona. Actualment combina la seva utilitat esportiva amb una vessant recreativa oberta al públic

Selección de fuentes

AOMSA: l’Anella Olímpica de Montjuïc

Anella Olímpica, S.A. (1990): AOMSA: l’Anella Olímpica de Montjuïc. Barcelona: Ajuntament de Barcelona.

Barcelona Olímpica : la ciudad renovada

Barcelona Olímpica : la ciudad renovada. Barcelona: Holsa; Àmbit, 1992. 

Instal·lacions de competició = Instalaciones de competición = Installation compétition = Competition facilities

COOB’92 (1990): Instal·lacions de competició = Instalaciones de competición = Installation compétition = Competition facilities. Barcelona: COOB’92.

Los escenarios

COOB’92 (1992): «Los escenarios», Memoria oficial de los Juegos de la XXV Olímpiada, Barcelona 1992. Vol.2. Los medios : objetivos, recursos y escenarios. Barcelona: COOB’92, pp. 127-337

Barcelona: la ciutat i el 92

Guevara, M. Teresa (1990): Barcelona: la ciutat i el 92. Barcelona: Olimpíada Cultural.

En el archivo

En el Archivo Municipal Contemporáneo se puede consultar la documentación administración administrativa y de gestión generada sobre este tema por el Comité Olímpico Organizador Barcelona’92, SA (COOB’92), Holding Olímpico SA (HOLSA), Anillo Olímpico de Montjüic SA (AOMSA), Vila Olímpica SA (VOSI) y el Instituto Municipal de Promoción Urbanística SA (IMPUSA).

En el Archivo Fotográfico de Barcelona puede consultar la documentación fotográfica y audiovisual (más de 25.000 fotografías) generadas por el Comité Olímpico Organizador Barcelona’92, SA (COOB’92), Holding Olímpico SA (HOLSA), Anillo Olímpico de Montjuïc SA (AOMSA ) y el Instituto Municipal de Promoción Urbanística SA (IMPUSA).

Para más información sobre este fondo, consulta la guia de la colección.

En la biblioteca

En las bibliotecas de los centros de estudio de la Fundación Barcelona Olímpica (FBO) y la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) puedes encontrar la selección de documentos listados, y otros materiales bibliográficos sobre el tema.

Si estas interesado en conocer con más detalle nuestra colección olímpica, puedes consultar el Catalogo colectivo de las universidades catalanas (fondo UAB) o ponerte en contacto con nosotros por correo electrónico (fondo FBO).

Los Juegos en imágenes

Si estás interesado en imágenes de los Juegos Olímpicos y Paralímpicos de Barcelona’92, el Servicio de Imágenes de la Fundación Olímpica de Barcelona te ayudará a identificar las imágenes que satisfagan tus necesidades.

Desde la Fundación se gestiona el archivo oficial de imágenes de los Juegos de Barcelona’92. Puedes ponerte en contacto con ellos por correo electrónico para obtener más información sobre los servicios proporcionados y la colección de imágenes.

En esta página te ofrecemos una selección de imagenes sobre el evento.